035 spa trendoviSaune, parne kupelji, kupke, tuševi doživljaja, tople klupe, kneipp sustavi su uređaji za primjenu prirodnih ljekovitih činitelja u zdravstveno-preventivne ili u relaksacijske svrhe.

Danas su spa sustavi neizbježan dio svakog wellness centra, ali ih sve više nalazimo u domovima pojedinaca koji su svjesni da je Spa home - idealno mjesto i način za očuvati zdravlje i za druženje sa obitelji i prijateljima.

Sauna spa sustavi potiču iz davnina: od starih Rimljana i Otomanskog carstva, Dalekog istoka do danas ih je sve više tematizirano i u modernoj izvedbi sa brojnim dodacima koji služe za dekoraciju ili poboljšanje sauna funkcija. Generalno saune dijelimo na: suhe, parne i polusuhe.

Finska sauna - suha

U svijetu wellnessa, saunom se naziva drvena finska kabina sa karakteristima visoke temperature od 80 do 100 stupnjeva i malom vlažnosti zraka - do 10%. Vlažnost se na kratko može povećati polijevanjem vrućeg vulkanskog kamenja.

Unutar drvene kabine postavljene su drvene klupe u tri nivoa, na kojima se sjedi ili leži. Pri ulasku je dobro najprije sjesti na donje klupe, a potom se premjestiti na gornje u ležeći položaj. Unutar kabine se nalazi peć na struju sa električnim grijačima - snage prema volumenu kabine. Iznad električnih grijača nalazi se vulkansko kamenje - koje zadržava visoku temperaturu i tako štedi potrošnju energije. Peć je dodatno zaštićena drvenom ili kamenom ogradom da se izbjegne ozljeđivanje. Tzv. sauna pribor je specijalni drveni kotlić za vodu i drvena "šeflja" za polijevanje vulkanskog kamenja, na zidu je pješčani sat, termometar i higrometar putem kojih se pojedinci unutar saune mogu informirati o mikroklimatskim i temperaturnim uvjetima u sauni.

Finska sauna ima posebno pogodne efekte na kardiovaskularni sustav, detoksikaciju i stres.

Boravak u suhoj sauni preporuča se u prosjeku 15 min. po jednom ulasku. Za potpun doživljaj i efekte dobro je ponoviti ulazak 2-3 puta. Prije ulaska se treba istuširati vodom i šamponom, a nakon izlaska iz saune potrebno je rashlađivanje hladnom vodom, ledom. Između dva boravka u sauni potrebno je odmarati se na ležaljkama u horizontalnom položaju i piti vodu ili čajeve za nadoknadu izgubljene tekućine.

Parna kupelj

Kabine za sjedenje, ležanje - s karakteristikama niže temperature (od 45 do 50 stupnjeva), te visokim postotkom pare u prostoru - do 100%. Nazivaju ih i turske kupelji, jer su zastupljene u orijentalnim sauna ritualima, a također su priličnije, tj. karakteristične toplijim krajevima i ljudima, za razliku od finske, koja je karakteristična i prikladna za kontinentalne, hladnije krajeve i ljude koji tamo žive. Kabine su obložene keramikom ili kamenom, sadrže grijane klupe i kupolasti strop sa zvjezdanim nebom.

Dobra kombinacija toplinskog zračenja i visoke vlažnosti zraka u parnoj kupelji dovodi tijelo do blagog znojenja čime se pospješuje oslobađanje otrovnih tvari iz organizma, kožu čine mekšom i nježnijom, uz dodatke odabranih ekstrakata mirisa pospješujemo funkciju dišnih organa. Zbog blagih temperatura prikladna je za ljude koji imaju problema s krvotokom.

Prošla je godina u spa svijetu proglašena godinom orijentalnog spa - koji sačinjava Hamam i Rasul spa sustav.

Rasul kupelj

Rasul je ceremonijalno kupanje koje potječe s Orijenta. Rasul parna kabina se sastoji od 2 do 4 udobne za svaku osobu nešto razdvojene tople klupe za sjedenje. Temperatura unutar kabine je cca 45 stupnjeva. Parogenerator je podešen na automatsku izmjenu perioda za sušenje i parenje unutar kabine - što omogućava specijalni ritualni boravak i egzotični orijentalni spa doživljaj.

Strop rasul kabine ukrašen je zvjezdanim nebom, a keramika kojom je obložena kabina je mozaik atrakcija koja asocira na Daleki istok.

Unutar kabine svira zanosna i zavodljiva orijentalna glazba. Orijentalni ritual se provodi sa specijalnim marokanskim Bolus glinama, koje su prema bojama lako prepoznatljive u svojim funkcijama i efektima na razne dijelove tijela. Tako se bijela glina nanosi na lice, žuta na grudi, crvena na struk, bokove i trbuh, siva na noge, a crna na zglobove. Glina je ljekoviti činitelj koji se tradicionalno koristi kao prirodni ljekoviti činitelj i stručno neosporno pomaže zdravlju (reuma, cirkulacija, probava, ginekološki poremaćaji...) i ljepoti (celulit, problemi sa kožom).

Hammam stol - masaža pjenom

Hammam je mjesto opremljeno za cjelokupni ritual kupanja tijela i osvježenje duha, koji je zastupljen i tradicionalno se koristi u arapskim zemljama, a posebno je cijenjen u Turskoj. Toplina, vlažnost, pjena za masiranje, mirisi i masaža glavni su elementi koji odlikuju ovu vrstu kupelji.

Hammam stol ima grijanu površinu (kamen/keramika), otpornu na kemikalije i ulja za masiranje, jednostavna za čišćenje i održavanje, sa rubnim kanalom za odvod pjene i vode. Stol ima ugrađen sistem za automatsku proizvodnju pjene za masiranje, grijanjem i termostatskom miješalicom vode. Na hamam stolu tijelo se pere, zagrijava, vrši se piling i masaža pjenom. Obično nakon faze pilinga i masaže pjenom slijedi parenje u parnoj kabini. Na stolu se može uraditi završna masaža ili uljenje tijela.

 

PIŠE Jelica Popić, dr med., psihoterapeut
FOTO DOM INFO 

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed
bhtelecom elta-kabel alumil
nestropetrol hortonmedia interlignum
schachermayer mlijekoprodukt srpskacafe naturavita cvrstiotpad