Boje-Neutralno s dodatkom strasti

Boje-Neutralno s dodatkom strasti

Avgust i septembar, vrhunac ljeta i njegov zalazak, vrijeme je kada se odmaramo, opuštamo i vrijeme kada se polako počinjemo pripremati za dolazak jeseni.

Kako izbjeći greške pri uređenju

Kako izbjeći greške pri uređenju

Prilikom uređenja enterijera, koje ne vode stručna lica, najčešće se dese određeni propusti.

Ljetni radovi u vrtu

Ljetni radovi u vrtu

Topli ljetni avgustovski dani mame nas na cjelodnevni boravak u vrtu.

Kuvanje na svježem vazduhu01 avg 2014Kuvanje na svježem vazduhu

Ljetna kuhinja vam omogućava da uživate na otvorenom,

Arhitektura
HiTech - Pametni ventilator ...31 jul 2014HiTech - Pametni ventilator

Firma "Big Ass Fan" je došla do ideje da stvori Haiku - "pametan"

Izbor
Zabava tokom cijelog ljeta31 jul 2014Zabava tokom cijelog ljeta

Ljetni mjeseci trebalo bi da budu najljepši period u svakom djetinjstvu.

Eksterijeri
3D vizualizacija-software27 jun 20143D vizualizacija-software

Na tržištu programa za 3D modeliranje, animaciju i rendering vlada poprilična gužva.

Savjeti
Kuvanje na svježem vazduhu
petak, 01 avgust 2014
article thumbnailLjetna kuhinja vam omogućava da uživate na otvorenom,
article thumbnailNovinarka Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika "Večernjeg lista BiH", novinarstvom se bavi već 15 godina.
article thumbnailMinistar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, Radislav Jovičić, na ministarskoj poziciji je godinu i po dana, a poslije nepunih godinu dana je dobio i nagradu kao najbolji ministar.
HiTech - Pametni ventilator
četvrtak, 31 jul 2014
article thumbnailFirma "Big Ass Fan" je došla do ideje da stvori Haiku - "pametan"

mobilneKuhinja je duša doma, a kuća nije dom ako nema dušu.

U vrijeme kada su mnogi domovi oko nas primorani na sanaciju, renoviranje i obnovu, nemoguće je izdvojiti sredstva, materijale, a ponegdje i prostor za kuhinju koja će s pravom biti centralna tačka doma, prostrana, funkcionalna i lijepa. Ipak, kako smo rekli na početku, kuhinja je duša doma, a dizajneri su osmislili različite načine na koje bi se kuhinje mogle osmisliti i ugraditi u svim domovima. Riječ je minijaturnim i mobilnim kuhinjama, koje se mogu sastojati i od samo jednog kuhinjskog elementa, u kojem su svi osnovni aparati i sudoper, kao i zaseban dio za odlaganje kuhinjskih pomagala i posuđa, odnosno svi neophodni segmenti kuhinje. Ovaj tip kuhinja postoji već decenijama, a jedan od najpopularnijih oblika mini-kuhinja i dalje je dizajn Joea Colomba iz 1966 - u naoko jednostavnom ormariću na točkiće skriveni su električni šporet, mini-frižider, ladica, nekoliko mini-ormarića za odlaganje stvari, malene ladice za odlaganje pribora za jelo, utičnice za male električne aparate te velika daska za pripremu hrane s dodatnim radnim prostorom na izvlačenje.

FUNKCIONALNA IZRADA: Kako se ove kuhinje koriste i u opremanju malih prostora, savjetuje se upotreba svijetlih nijansi, kao i svih reflektujućih materijala (staklo, polirani metal, ogledala...). Na drvenom dijelu mini-kuhinje dobro je rješenje i lak visokog sjaja. Mini-kuhinje idealno su smještene uz jedan od zidova, po mogućnosti bliže prirodnom izvoru svjetlosti. Uz mini-kuhinje koje nemaju ugrađenu radnu ploču (jer se na gornjem dijelu nalazi sudoper i kuvalo), predlaže se smještanje dodatnog stolića na točkiće, čija se gornja ploča može koristiti za pripremu hrane, a donji će dio (police ili ladice) poslužiti za odlaganje stvari. Takvi stolići mogu sa strane imati kukice na koje se mogu objesiti lonci i tave. Mini-kuhinje mogu se smjestiti i u jedan veći ormar - ovakva rješenja su dobra za stanove u kojima kuhinja, trpezarija i dnevna soba čine jednu prostornu cjelinu, jer se na taj način izbjegava da kuhinjski dio estetski naruši atmosferu sobe, što se postiže skrivanjem u masku ormara.

KUHINJE PO MJERI: Osmišljene da štede prostor i da se mogu jednostavno i brzo transportovati, mini-kuhinje idealno će ispuniti i neku od niša u zidovima. Za ovakvo rješenje savjetuje se angažovanje stručnjaka za izradu kuhinje po mjeri od zida do zida, dobro pazeći na zadane dimenzije osnovnih kuhinjskih aparata. Za mini-kuhinje u nišama predlaže se ispunjavanje čitavog gornjeg dijela kuhinje visokim visećim elementima u koje se mogu smjestiti sve potrebne namirnice, posuđe i ostala kuhinjska pomagala. Alternativno, čitav gornji dio zida može se ispuniti samostojećim policama. Između gornjih i donjih elemenata postavite staklenu oblogu ili keramičke pločice visokog sjaja. Kako se nalazi u niši, a ne želite je izlagati pogledima, sakrijte je kliznim vratima. Posebnu pažnju valja posvetiti rasvjeti, posebno ako je riječ o kuhinji smještenoj u nišu zida, pa time i manje izloženu prirodnoj svjetlosti. Iznad elemenata obavezno postavite jedno jače centralno rasvjetno tijelo, a manja rasporedite iznad radne ploče, sudopera i kuvala. Ako je mini-kuhinja smještena u veći ormar, pobrinite se da u njega budu ugrađena dodatna rasvjetna tijela.

Organizovanost je ključna Mini-kuhinje zahtijevaju maksimalnu organizovanost i preglednost.

• Mini-kuhinje ne opterećujte dekorativnim predmetima jer će oni samo smetati i zauzimati dragocjeni prostor, važan za spremanje stvari koje su vam svakodnevno potrebne. • Za mini-kuhinje u nišama zidova predlažemo da se sa stolarom dogovorite da sadržavaju i dio u koji će biti smještene manje ljestve kako bi se lakše moglo doći do stvari smještenih u gornje visoke kuhinjske elemente.

• Ako ne volite viseće kuhinjske elemente i radije birate otvorene police, vodite računa da se s više raznobojnih predmeta ne stvori osjećaj pretrpanosti i haosa.

Mobilna kuhinja

Studenti Univerziteta umjetnosti u Ženevi su razmišljajući o modernoj zgradi - urbanom reperu u Ženevi, umjesto da se koncentrišu na građenje novog objekta, usmjerili svoju ideju u kreiranje pokretnog repera. Informisani o vernakularnoj i inteligentnoj prenosnoj arhitekturi i spontanim strukturama kakve se mogu naći u mnogim zemljama svijeta, studenti su zamislili seriju prenosnih jedinica koje bi mogle da sadrže različite predmete i da budu različitih funkcija. Od postojećih varijacija modela jedan je stalak za brošure i knjige, jedan sadrži fotovoltaik ćelije koje bi se mogle koristiti u pojedinim situacijama i prostorima, jedan je predviđen za mini-medija centar i jedan je zamišljen kao - kuhinja. Ova kuhinja se može koristiti unutra, pogotovo ako se radi o manjem prostoru ili ako postoji potreba za nekonvencionalnim rješenjem. Mobilna kuhinja se može koristiti i u spoljašnjem prostoru. Na otvorenom joj je posebna prednost što je pokretna, tako da se po potrebi može premještati sa jednog mjesta na drugo.

hortonmedia nestropetrol schachermayer
Alumil Naturavita Mlijekoprodukt
interlignum elta-kabel keramika modus
bhtelecom elta-kabel alumil
nestropetrol hortonmedia interlignum
schachermayer mlijekoprodukt srpskacafe naturavita cvrstiotpad