maliiiiPravi je izazov u neobičan prostor veličine 39 m2, koji je pritom veoma uzak i širok, smjestiti prostran i prozračan stan.

Ipak, to je uspjelo arhitektama firme "Specht Harpman Architects". Na posljednjoj etaži šestospratne zgrade u New Yorku nalazi se moderan stan, a prije nego što je to postao bio je pravi izazov smisliti raspored, pa čak i osnovnih elemenata poput kreveta i kauča. Na kraju, prihvaćeno rješenje je rezultiralo kreiranjem četiri odvojene platforme, zahvaljujući izuzetno visokoj tavanici, na kojima se nalaze sve zone koje podrazumijeva svaki dom.

DOM PODIJELJEN U ZONE: Na najnižoj platformi gdje je ulaz u stan nalazi se kuhinja, a nekoliko stepenica iznad je zona dnevne sobe. Iznad dnevne sobe se nalazi galerija u funkciji spavaće sobe, koja je i vizuelno i fizički odvojena, ali pritom ipak predstavlja glavnu atrakciju stana. Stepenice iz spavaće zone napokon vode do četvrte platforme, odnosno bašte koja se nalazi na krovu zgrade. Posebnost i ljepota ovog prostora jeste, iako je odvojen i funkcionalno pregrađen, da izgleda kao da teče i spaja se u kompaktnu cjelinu, zapravo jedina vrata u stanu su ona koja vode u kupatilo. S obzirom na veličinu stana, svaki centimetar prostora je morao biti maksimalno iskorišten. Stepenice ne služe samo za povezivanje različitih zona prostora, nego i kao ugradbeni prostor u funkciji ormara i ladica. Zapravo, toalet i tuš se nalaze upravo ispod stepeništa koje povezuje dnevnu sa spavaćom zonom.

JEDNOSTAVNOST OBLIKA I BOJA: Kuhinja je odraz modernizma, svi aparati su skriveni u minimalističkim bijelim elementima visokog sjaja. Kuhinjski elementi zapravo služe i kao svojevrsna pregrada između kuhinje i dnevne sobe, a sa druge strane elemenata, takođe skriven u njima, nalazi se televizor sa pratećom opremom. U stanu nema klasičnih ormara, zamijenjeni su zatvorenim policama i ladicama ispod stepenica. Materijali su izabrani u cilju naglašavanja prostornih karakteristika projekta. Prostor je svijetao zahvaljujući i bijelim zidovima, jednostavnim bijelim kuhinjskim elementima, policama i ladicama ispod stepenica… Podovi, gazišta stepenica i spavaći dio su u tamnosmeđoj nijansi drveta, čime su naglašeni klasika, jednostavnost i svedenost prostora. Izuzetno zanimljiv detalj su čelične sajle na stepenicama koje daju utisak kao da stepenice lebde u prostoru. S obzirom na veliki broj ugradbenih elemenata, broj komada namještaja je sveden na minimum, tu su garniture za dnevni boravak, kafe-sto, krevet i fotelja.

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed
bhtelecom elta-kabel alumil
nestropetrol hortonmedia interlignum
schachermayer mlijekoprodukt srpskacafe naturavita cvrstiotpad