miodrag-manojlovic-1-sajtIntervju - Miodrag Manojlović, umjetnik

Miodrag Manojlović je završio Akademiju umjetnosti u Banjaluci, Odsjek slikarstvo, a magistrirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na grupi za scenski dizajn. Jedan je od rijetkih pripadnika banjalučke kulturne scene koja se bavi animacijom. Ako uzmemo u obzir da je u Banjaluci 1971. godine održan Majski festival animiranog filma, prvi te vrste na prostorima bivše Jugoslavije, možemo reći da animacija ima dugu tradiciju u Banjaluci. Ipak, danas se u popularizaciji ove oblasti ne radi puno, jedan od događaja koji je promoviše je Festival animiranog filma, koji je pokrenula grupa mladih filmskih radnika Asocijacije za vizuelne umjetnosti "Fenix Art" 2005. godine. Prve nagrade za animaciju upravo na ovom festivalu prošle godine je dobio i Miodrag Manojlović. Sa njim smo razgovarali o animaciji, njegovom filmu i grafičkom dizajnu kao oblastima čije se granice u modernom, vizuelnom svijetu prepliću.

DOM INFO: Možete li mi reći nešto o filmu "Kuća" za koji ste nagrađeni?

MANOJLOVIĆ: To je kratka eksperimentalna animacija koja traje minut i trideset sekundi i nema naraciju kojom sam htio ispričati priču, već bih je prije okarakterisao kao skup razmišljanja i doživljaja koji vas mogu potaknuti na različite asocijacije. Animacija je osmišljena za galerijski prostor i za prostor koji nije institucionalno predodređen za izlaganje ili prikazivanje. Poslao sam film na festival iz znatiželje iako smatram da to nije festivalski film, tj. to nije film koji publika koja dolazi očekuje da vidi na festivalu. To je film koji nije uzbudljiv, nema efekata, nema trikova ili gegova koji bi naveli publiku na smijeh. To je film koji ne zavodi i od posmatrača očekuje da bude aktivan da bi razumijevanje bilo obostrano. Taj film je više misaoni nego vizuelni sklop određenih ideja kojima se bavim u zadnje vrijeme. Nagradu na festivalu doživljavam prvenstveno u tom svjetlu, kao ohrabrenje da je animacija široko polje djelovanja i da animacija ne mora da služi samo za zabavu i time bude uslovljena idejno i finansijski.

DOM INFO: Da li imate još filmova? Koji je motiv Vašeg filma "Kuća"?

MANOJLOVIĆ: Već duže vrijeme radim na seriji kratkih animacija, tj. radim na određenim temama koje su me oduvijek zaokupljale i mislim da sam tek nedavno otvorio jedno polje u kojem te teme mogu na adekvatan način da izrazim. U svome radu koristim razne medije i pokušavam da ih koristim u što boljem odnosu s idejama, da zajedno govore isti jezik, ili ako govore različit, da se razumiju ili barem poštuju. Trudim se da poštujem materijal s kojim radim, tako da je proces od ideje do realizacije veoma spor.

DOM INFO: Kako teče taj proces pravljenja animiranog filma, ko još učestvuje u radu, koliko traje sam proces?

MANOJLOVIĆ: Teško mi je da naglasim vrijeme kada krećem u rad, jer i kada ne radim konkretno na nekoj ideji, onda svakako istražujem teme koje me privlače, čitam, crtam ili u krajnjoj liniji mislim o tome. Medij kojim će biti realizovana određena ideja umnogome zavisi od same ideje. Neke ideje jednostavno traže pogodan medij u kojem će najbolje doći do izražaja. Ideju za animaciju ''Kuća'' imao sam još prije četiri godine i ona je prošla kroz razne transformacije, da bih je tek nedavno realizovao zadržavši samo dio početne ideje. To mi se često dešava, da na idejama radim duže vrijeme i u tom procesu i sam prolazim kroz razne faze.

DOM INFO: Kako finansirate taj dio svog rada?

MANOJLOVIĆ: Pokušavam da moj rad bude nezavisan, ne samo u ideji, nego i u pogledu finansiranja. Sredstva koja su mi potrebna pri radu su zaista jednostavna i svakome dostupna. Najčešće koristim olovku, papir, računar i nekoliko kompjuterskih softvera, tako da u samoj produkciji rad ne zavisi od visokog budžeta. Najviše energije ulažem u sam proces rada, u istraživanje, u teoretski i praktični rad, u razrađivanje ideja, njihovo konceptualno i tehničko usaglašavanje. Dosta vremena posvećujem umrežavanju sa drugim umjetnicima iz svijeta s kojima dijelim slične stavove. To je uglavnom alternativna scena, koja nije i ne želi da bude pod kontrolom visokobudžetnih korporacija, od kojih u velikoj mjeri zavisi veliki dio savremene umjetničke scene. U većini slučajeva, finansijska podrška ne igra presudnu ulogu. Ponekada su iskrene riječi ohrabrenja ili pohvale za nečiji trud mnogo korisniji. Veliku podršku mi pružaju porodica i prijatelji. Nadam se da njihovu podršku neću iznevjeriti.

DOM INFO: Koliko su domaći autori zainteresovani za ovu vrstu filmske umjetnosti?

MANOJLOVIĆ: Kod nas postoje ozbiljni umjetnici, pa i oni koji su na putu da to postignu. Među njima su i autori koji ozbiljno rade animaciju. Tehnike kojima rade su mnogobrojne, a najčešće rade kombinacije raznih tehnika animacije. To su kod nas relativno nove oblasti, za koje je potrebno veliko znanje, a za koje još ne postoje institucije na kojima biste to znanje sticali. Autori se snalaze na razne načine, najčešće čitaju stranu literaturu, obučavaju se na inostranim univerzitetima, posjećuju radionice animacije, koriste internet i sve njegove prednosti da bi naučili što više iz oblasti koja ih interesuje. Animacija danas nalazi svoju primjenu u svim sferama ljudske djelatnosti i nezaobilazna je u današnjoj komunikaciji. Razmislite samo o načinu na koji koristimo mobilne telefone pa će nam biti jasno da koristimo animirane elemente grafike koji nam se pojavljuje na ekranu. Sasvim drugo od toga, tj. od komercijalne primjene je aktivno promišljati animaciju i kroz nju se izražavati. I jedan i drugi pristup je sasvim legitiman i otvoren i naši autori to znaju i uspješno koriste medij animacije u komercijalne i u nekomercijalne svrhe.

DOM INFO: Predajete grafički dizajn, kako ste se počeli baviti ovom djelatnošću?

MANOJLOVIĆ: Da, predajem na Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn i već sedam godina radim sa studentima. Grafički dizajn crpi mnogo od umjetnosti i tehnologije, a moja prva ozbiljnija znanja sticao sam iz tih oblasti, pa je bilo neminovno da se u svome radu dotaknem i dizajna. Kada sam s kolegama započinjao rad na fakultetu, ideja nam je bila da u radu sa studentima primijenimo principe koji su korišteni u Bauhausu, naravno sa vremenskom distancom i sa svim novim spoznajama i načinima kroz koje su se društvo i tehnologija mijenjali. Usmjerili smo se na kreativne potencijale studenata, njihovu tehničku obuku i svakako na znanja koja bi im bila potrebna da svoje potencijale plasiraju na tržište. Način na koji radimo je dao velike rezultate iako naš rad konstantno usavršavamo. Imamo veoma pozitivna iskustva u radu sa studentima, jer rezultati koje postižemo na domaćoj i međunarodnoj sceni već nekoliko godina pokazuju da se isplati biti iskren i vrijedan.

DOM INFO: Kakva je situacija u ovoj oblasti kod nas? Da li naši grafički dizajneri mogu pratiti trendove u ovoj oblasti? Da li je to danas zanimanje sa sigurnim poslom?

MANOJLOVIĆ: U sredini u kojoj živimo nije baš lako da se profilišete iz određene oblasti. Da biste dobili stručnjaka iz neke oblasti, potrebno je mnogo vremena i napornog rada. Ali i pored toga što možete biti dobri i imati potencijala iz neke oblasti, potrebna vam je sredina u kojoj ćete moći ta svoja znanja usavršavati i primjenjivati. Tako je i za dobar dizajn potrebna ekonomski stabilna privreda kao što je i ozbiljnoj privredi neophodan dobar dizajn. Ne samo kao forma koja povezuje proizvođača i potrošača, već i kao način na koji promišljamo sredinu u kojoj boravimo i u kojoj komuniciramo. Grafički dizajneri kod nas imaju sreće da je tržište od kojeg njihov rad i usavršavanje ne zavisi samo od sredine u kojoj borave, već su, zbog savremenog načina komunikacije, potencijalni klijenti dostupni u cijelom svijetu. Znam mnogo primjera kod nas da već istaknuti dizajneri, pa čak u velikom broju i naši studenti, već dugi niz godina ozbiljno rade za ozbiljno inostrano tržište.

RAZGOVARALA MAJA ARSENOVIĆ

FOTO DOM INFO

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed
bhtelecom elta-kabel alumil
nestropetrol hortonmedia interlignum
schachermayer mlijekoprodukt srpskacafe naturavita cvrstiotpad